După oxigen, apa este cel mai important element al vieții umane pe Pământ. Proprietățile apei au fost studiate de mai multe secole și găsesc noi calități utile în ea. Nu putem trăi mai mult de 9-10 zile fără apă. Este un nutrient esențial pentru orgnismul nostru.
Apă: proprietăți utileNimic viu pe planeta noastră nu poate trăi, să crească, să se dezvolte fără apă. Umiditatea dătătoare de viață este baza vieții. Corpul uman și toate celulele sale funcționează datorită ei. Apa din organism este peste tot. Iată principalii indicatori ai prezenței lichidului în diferite organe și sisteme:
- creierul și inima — 73%;
- plămânii— 83%;
- ficat— 71%;
- rinichi— 79%;
- piele — 64%;
- oase — 31%.
Conținutul de apă din organism scade odată cu vârsta. La vârsta înaintată în corpul uman, 50% lichid. După ce am pierdut 2%, ne simțim sete. După ce a pierdut 10% din apă, puteți suferi de tulburări în procesele metabolice ale corpului. Dacă se pierde 25%, decesul de deshidratare apare.
Proprietățile apei sunt variate. Ea, împreună cu alte elemente formează:
- Mucus în secreția căilor respiratorii.
- Secreția de salivă, mucus gastric și intestinal în sistemul digestiv.
- Lubrifianți pentru articulații.
Apa din viața umană este principala substanță. Protejează țesuturile principale ale corpului, precum și creierul și fătul din uter. Toate activitățile practice ale unei persoane din cele mai vechi timpuri sunt legate de utilizarea apei.
Ce este apa? Este un solvent de minerale, vitamine, glucoză și alte substanțe necesare pentru buna funcționare a tuturor organelor interne. Apa din organism furnizează substanțe nutritive din toate colțurile corpului celulelor. Pe drumul de întoarcere, ea transferă rămășițele metabolismului la rinichi pentru a fi excretate din corpul uman.
Apa ajută la reglarea temperaturii. Un răcitor de sudoare constând din apă. Evaporarea de pe suprafața pielii reduce temperatura corpului.
Apa curată ocupă un loc special printre bogățiile naturale ale Pământului-nu poate fi înlocuită cu nimic. Apa afectează viața umană. Ea afectează organismul și prin alimente, a căror calitate depinde de compoziția apei utilizate pentru irigare. Contaminarea surselor de apă cu apă duce la deteriorarea calității apei potabile și prezintă un pericol grav pentru sănătate.
Care este secretul longevității? Bună apă potabilă! Avicenna a crezut că factorul decisiv al îmbătrânirii este „uscarea” corpului. De-a lungul anilor, volumul de lichid din corpul uman scade, elasticitatea pielii este pierdută, sângele este îngroșat, metabolismul se înrăutățește.
Japonezii au recunoscut oficial proprietățile vindecătoare ale băuturii intense și au dezvoltat o întreagă metodă de tratare a bronșitei cu apă obișnuită, a stomacului deranjat, a durerilor de cap, a problemelor cardiace și chiar a unui număr de boli cronice sezoniere.
Medicina veche din Tibet spune că apa ameliorează stresul, vindecă nervii slăbiți, ajută la gestionarea stării depresive și a anxietății. Dacă apare o situație de stres, trebuie să beți un pahar de apă caldă cu mici înghițituri pentru a deveni mai ușor.
Pentru a asigura o bună funcționalitate a corpului, trebuie să completați în mod constant volumul de lichid. Apa potabilă își poate îndeplini rolul igienic numai atunci când este calitativ în ceea ce privește indicațiile organoleptice, chimice și bacteriologice. În caz contrar, apa slabă sau contaminată poate provoca o serie de boli infecțioase: febră tifoidă, holeră, dizenterie, helmintoză.
Apă curată-garanția că o persoană nu numai că va satura corpul cu un lichid de calitate, ci și îl va curăța de toxinele și toxinele acumulate.
Cum să beți apă în mod corespunzător, posibil rău
Apa poate dăuna dacă este folosită contaminată. În unele circumstanțe, există o amenințare reală la contaminarea bacteriană a apelor subterane. Este industria de canalizare, îngrășăminte chimice solului.
Apa arteziană este cea mai bună pentru băut. Acesta vine din adâncimi la care substanțele nocive ale vieții umane nu se scurg. Cu toate acestea, necesită supraveghere sanitară permanentă, deoarece există posibilitatea contaminării cu agenți patogeni ai infecțiilor.
Este posibil să beți prea multă apă și să vă răniți? O persoană sănătoasă nu va primi nici un rău din excesul ei. Într-un organism care funcționează corect, excesul de apă este rapid reglementat de rinichi și excretat sub formă de urină.
Ce se întâmplă când bem o cantitate insuficientă de apă? Organele noastre încep să rețină apă și să producă urină concentrată de culoare închisă. Când apare setea, corpul este deja ușor deshidratat.
Semnele de deshidratare ușoară vor apărea treptat unul câte unul. Iată-i.:
- oboseală;
- sete;
- reducerea volumului de urină;
- declinul activității fizice și mentale;
- dureri de cap;
- amețeli.
Cât de mult bea apă pe zi? Organizația Mondială a Sănătății a calculat că o persoană are nevoie zilnic de 30 ml de apă pentru 1 kg de greutate. Adică, cu o greutate de 70 kg, trebuie să beți aproximativ 2 litri de apă pe zi. Dar aceste cerințe sunt potrivite pentru condițiile obișnuite. Dacă o persoană trăiește într-un climat cald sau umed, face sport, trebuie să beți și mai mult.
Cafeaua și ceaiul nu vom umple lipsa de lichid, deoarece acestea sunt diuretice. Adică, organismul va elimina mai mult lichid prin rinichi decât a primit în cafea sau ceai. Pentru cel mai mare beneficiu, apa este consumată de dimineață — de la 5 la 7 ore. Poate mai târziu, dar cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Acest aport de apă pregătește tractul digestiv pentru muncă.
Dimineața, beți un pahar de apă caldă. Faceți asta o săptămână. Apoi, măriți volumul la două pahare și chiar prin săptămână până la trei. Astfel, organismul se va obișnui cu abundența de lichid, iar curățarea toxinelor va avea loc fără probleme și în mod regulat. Medicina japoneză recomandă să beți patru pahare în fiecare dimineață. Desigur, dacă nu sunteți obișnuiți să beți în astfel de volume, începeți cu mai puțin, crescând treptat doza, mai ales dacă apa nu a băut niciodată dimineața sau beți puțin din ea.
După aceea, nu beți nimic timp de 45 de minute, apoi puteți lua micul dejun. Nu mâncați și nu beți în următoarele două ore după micul dejun. Pentru un gust de apă, puteți adăuga un pic de suc de lămâie sau o felie de lămâie. Apa cu lamaie are avantajele sale suplimentare. De asemenea, se recomandă să beți apă curată seara înainte de culcare. Dacă nu, pentru că vă este frică de umflături sau drumeții pe timp de noapte la toaletă, atunci trebuie doar să învățați corpul, începând cu o cantitate mică.
Apa este un beneficiu și o necesitate. Dar, uneori, rău. Cu lichid de la robinet, bem minerale anorganice, bacterii, microorganisme, clor, metale grele. În 50 de ani de utilizare a apei de la robinet, o persoană bea aproximativ 2 kg de nitrați și 16 kg de clor. Dacă nu există posibilitatea de a bea apă îmbuteliată sau de ao aduce dintr-un izvor dovedit, trebuie să faceți curățarea.
Există diferite moduri de purificare a apei:
- Filtrele sunt o opțiune bună.
Dar filtrele simple nu pot face față pe deplin funcției de curățare, au nevoie de o schimbare constantă a cartușelor, deoarece se acumulează un număr mare de bacterii. Filtrele staționare nu permit tuturor, într-adevăr o opțiune de calitate este costisitoare. - Fierberea este un cerc vicios.
Apa în majoritatea cazurilor conține clor, iar clorul în timpul fierberii prelungite se îmbină cu compușii proteici ai apei și formează o substanță care provoacă boli oncologice. Pentru a ucide toate substanțele nocive, trebuie să fierbeți apă timp de cel puțin 10 minute. În acest timp, ea devine complet moartă și fără gust. - Apărarea.
Timp de o jumătate de oră, clorul va dispărea, dar alte metale grele și substanțe nocive vor rămâne, astfel încât această metodă este greu de numit într-adevăr de curățare. - Înghețarea și prepararea apei topite
O modalitate eficientă de a curăța apa, dar suficient de consumatoare de timp. - Infuzarea apei pe minerale.
De asemenea, o modalitate eficientă de curățare. Pietrele au capacitatea nu numai de a curăța lichidul, ci și de ao structura. Apa infuzată cu pietre, Ușor de digerat, elimină toxinele, oxigenează celulele corpului, încetinește procesul de îmbătrânire, îmbunătățește starea pielii și dă energie. Cele mai accesibile și cele mai bune pietre pentru purificarea apei sunt siliciul, șunghitul, cuarțul, Zeolitul.
Pentru ca apa să aducă un efect terapeutic, trebuie să rezistați condițiilor simple: beți-o exclusiv la temperatura camerei și faceți-o imediat după trezire. Ceaiurile, compoturile, boturile nu sunt capabile să satureze corpul dorit cu lichid, să stabilească metabolismul.